bejegyzés,  boldogság,  célok,  coaching,  önbizalom,  önismeret,  változás

Önbizalom – a határtalan lehetőségek alapja

A napokban feltették a kérdést nekem, illetve más nőknek egy facebook csoportban, hogy mi az, ami építi, illetve rombolja az önbizalmunkat. Érdekes válaszok érkeztek, a pozitív oldalon többnyire az önerőből végrehajtott elhatározások, elért célok, kisebb-nagyobb sikerek szerepeltek, a negatív oldalon viszont minden esetben valamilyen kívülről érkező kritikát fogalmaztak meg a hozzászólók (valaki beszólt, megjegyzést tett, leértékelt, agresszív volt stb). Ha reprezentatív felmérésem nincs is róla, ez mindenképp sokat elmondhat az általános jelenségről; könnyen rombolható az önbizalom (főleg, ha nincs elegendő), elég néhány rossz szó, főleg, ha egy szeretett személytől érkezik.

Talán nem árulok el nagy titkot, az önbizalom nagyon fontos alapja sikereinknek, boldogságunknak, elégedettségünknek. Kellő önbizalom nélkül a sikerek is elkerülnek, vagy nem tudjuk megélni azokat.
Sikered feltétele tehát, hogy legyen önbizalmad. De mondok egy még lényegesebb dolgot: amint kellő önbizalommal rendelkezel, a lehetőségek tárháza nyílik meg előtted, és az egész szemléleted átalakul, más helyre kerül a fókusz.

Milyen pozitív változásokat tapasztalhatsz, ha megfelelő önbizalommal rendelkezel:
  • a könnyedség érzése fog el, mintha egy vadonatúj bőrben élnél
  • tisztán látod, milyen sokat érsz, és ezt mások is észre veszik
  • nem kell többé megalkudnod, a szemedet lehunynod, szégyenkezned
  • boldogabb, sikeresebb leszel
  • a dolgaidat könnyebben, gyorsabban végzed el
  • könnyebben ismerkedsz, és kötsz kapcsolatokat
  • kisugárzásodat elismerik, és a bókok nem maradnak el

Sokáig sorolhatnám még, a lényeg egy: az önbizalom egy kulcs. Kulcs a felszabadultabb, boldogabb élethez.

Hol tartasz most? Hol áll az önbizalom-mérőd?

Kerestem egy gyakorlatot is ehhez a témához. Kérlek, hogy most ragadj tollat, vagy nyiss meg egy jegyzetet és írd le válaszodat.

Írd le 10 jó tulajdonságodat, és 10 dolgot, amin nem változtatnál. Esetleg fel tudsz sorolni 20 jó képességet magaddal kapcsolatban?

Fontos, hogy lásd, mennyi pozitív dolog jutott eszedbe magaddal kapcsolatban és azon is érdemes elgondolkodni, ha csak néhány szó jut eszedbe. De nehogy kétségbe ess! Az önbizalom fejleszthető, növelhető!

Ha fejlesztenéd az önbizalmadat, önértékelésedet, feltétlenül keress meg, nyújtom a kezem és segítek!

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük