boldogság,  coaching,  fejlődés,  önbizalom,  önismeret,  tervezés,  útkeresés,  változás

A pozitív gondolkodás vajon mi?

 

Ma már szinte alap, hogy ha az embert bánat, vagy veszteség éri, valaki biztosan lesz az ismeretségi körében, aki azt tanácsolja; ugyan, légy pozitív, gondolkodj pozitívan! Nézd a jó oldalát a dolognak! Jó tanács egyébként bizonyos esetekben, és sokszor hasznos is lehet, de vajon tisztában vagyunk azzal, hogy mit jelent valójában a pozitív gondolkodás?

Semmiképp sem azt, hogy mindig mutassuk az életünket felhőtlennek, gondtalannak, esetleg legyintsünk a problémákra. Nem is azt, hogy mindig széles mosollyal járjunk-keljünk, és közben azt mantrázzuk, minden nagyon szép, minden nagyon jó. Ennek a fajta hozzáállásnak az a veszélye, hogy az ember egy burokban tartja magát, elutasít mindent, amivel különben dolga/lelki munkája lenne, amire megoldást kellene találnia, ennek eredményeképp pedig nem lesz képes megélni és feldolgozni az életében zajló negatív eseményeket, amik pedig vannak, kár lenne tagadni. A negatív élmények szőnyeg alá söprése elfojtásokhoz, komoly frusztrációkhoz is vezethet, ha a pozitív gondolkodás jegyében tesszük.

A legfontosabb tehát, hogy elfogadjuk és megéljük AZT, AMI VAN! Ha ez éppen szomorú, ha nagy veszteség, ha korlátoz, ha rossz érzéseket kelt stb. akkor is.

De lássuk, mi is valójában a pozitív gondolkodás! A coachingnak is ez a gyökere (a pozitív pszichológia): elsősorban a megoldáscentrikus hozzáállást jelenti. Azt a hozzáállást, hogy törekedjünk az adott helyzetből olyasmit kihozni, ami által nekünk és környezetünknek is jobb lesz. Boldogabbak, elégedettebbek lehetünk, magabiztosságot, önbizalmat nyerünk általa, esetleg javul a megoldóképességünk, és egyáltalán több pozitív élmény ér. Igen, még a legkilátástalanabb helyzetben is.

A pozitív hozzáállás lényege, és kérdése: mit tehetnék azért, hogy jobb legyen? Mit tehetnék azért, hogy nekem és az általam okozott változások mindenki számára a legjobban alakuljanak?

Nézzünk egy gyakorlatot erre! Teremts egy kis nyugalmat magad körül, és végy elő papírt, ceruzát, majd jegyzetelj!

Gondolj most egy olyan történésre, élethelyzetre, ami foglalkoztat, amiből jelenleg nem látsz kiutat. Gondold át a körülményeidet, gondolj a résztvevőkre, vagy akik számítanak a történetedben, és írd le, hogy szerinted milyen lehetőségeid vannak megoldani. Írd le, de tényleg, mert ez fontos! (pl. ha szeretnél munkahelyet váltani, de nem mered, mert bizonytalan vagy, írhatod azt lehetőségként, hogy „maradok a jelenlegi munkahelyemen”)

Megvagy?

Most lássuk, milyen lehetőséged van még! Írd le! (pl. „felmondok a munkahelyemen, keresek másikat”)

A következő feladatod, hogy írd le, milyen lehetőséged van még! (pl. „elkezdek másik helyet keresni, körbekérdezem az ismerőseimet, tudnak-e valamilyen munkát ajánlani”) Ugye nem is nehéz? Máris 3 lehetőség közül választhatsz!

A következőben gondolj arra, hogy egy varázspálca van a kezedben és egy suhintással bármit valóra válthatsz, amit kívánsz. Mi lenne a csodamegoldásod a jelenlegi helyzetedre? (pl. „nyerek a lottón és a milliókból saját üzletet nyithatnék, esetleg nem is kellene többé dolgoznom”)

Most térjünk vissza a realitásba! Írj le még 2 lehetőséget, biztosan eszedbe jutott több minden is!

Ha ezzel is megvagy, húzz ki kettőt, amit biztosan nem akarsz/tudsz megtenni, a többi lehetőséget pedig egyenként vizsgáld aszerint, milyen következményekkel járna az életedben és milyen hatással lenne a közvetlenül veled élőkre (családra, fontos emberekre az életedben stb.). Hol tartanál 3 hónap múlva, ha meglépnéd az adott lehetőséget? És hol lennél 1 év múlva?

Persze, kell hozzá egy kis fantázia, és nem árt, ha van hozzá némi önbizalmad, magabiztosságod is! Mert ez például egy sarkalatos pontja a pozitív hozzáállásnak! Önbizalom nélkül homályba vész a lehetőségek tárháza is! Mint a korábbi cikkemben is írtam, az önbizalom fejleszthető, semmiképp sem szabad feladni tehát a lehetőségek taglalását, sőt, újra és újra érdemes megvizsgálni egy boldogabb, élhetőbb életért.

Nos, mire jutottál? Oszd meg az érzéseidet, gondolataidat! Mi a véleményed a gyakorlatról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük