Uncategorized

Töltődés és egészség

Hétfő van megint, kezdődik a munkahét (szerencsésebbek épp szabin vagy kiruccanáson talán), energiánkat össze kell szednünk és a tőlünk telhető legjobbat előhívni. Teljesíteni. Ezt várja tőlünk a munkaadónk, és ezt a családunk.

Nem is kérdés, zaklatott életet élünk mindannyian, minden folyamatosan változik, rengeteg az impulzus, sok helyről jön a szorítás, sőt, az elvárás, így bennünk erősen és határozottan kialakul a megfelelni vágyás is. Mert szeretnénk jó emberek, jó szülők, jó gyerekek, jó munkaerők, jó barátok, jó kollégák lenni és ki tudja még hány szerepünknek megfelelni. Hajtunk, megyünk a dolgunk után, végezzük a napi/heti rutint és közben elfelejtődik egyvalami, illetve egyvalaki, mi magunk. Korábban írtam arról, hogy fontos a testi-lelki karbantartás, de sokaknak nemhogy a testét nincs módja karban tartani, egyenesen elúszik a sok tennivalóval, eltemetik a megoldandó feladatok, az elvárások, a megfelelni akarás okozta stressz. Pedig elmondhatatlanul fontos, hogy néha megálljunk és pihenjünk, kikapcsoljunk, hogy feltölthessük az elemeinket, hogy új energiákra tegyünk szert, hogy új impulzusokat kapjunk, nagyobb rálátást az életünkre. Muszáj, hogy kialakuljon a balansz a munka, a szükséges tennivalók, kötelességek elvégzése és a magunkra fordított idő között, különben kitűzött céljaink is nemhogy közelebb kerülnének, de az odavezető út jócskán nehezebbé válik.

Ahogy Lili is írta a cikkében, testünk egészsége nagyon fontos, ha nem ép a szervezetünk, megbetegszünk és alkalmatlanná válunk tenni, végezni a feladatainkat, hiába vagyunk „megvilgosodottak”. És ez fordítva is igaz. Ha lelki dolgainkra, elakadásainkra nem fordítunk gondot, időt, nem ápoljuk, nem tisztázzuk félelmeinket, vágyainkat, céljainkat, testünk jelezni fog. Kinek egy torokgyulladással, kinek súlyosabb betegséggel. De mindenképp igaz, ha életed legdinamikusabb időszakában nem figyelsz oda erre, lehet, hogy meg sem éred azt a kort, amikor kiélvezhetnéd kemény munkád gyümölcsét. Ugye már megint az ép testben ép lélek 🙂 Ehhez viszont nem elég az éves nyári nyaralás 1-2 hete vagy a nagytakarításra kivett extra szabadnap.

Úgy tűnik, két másik kincsünk is kéz a kézben jár tehát, a töltődés és az egészség.

Szóval, néha állj meg, pihenj, kapcsolj ki. Ne gondold, hogy neked nem jár idő. Nem csak azért élsz, hogy másoknak jó legyen és mások profitáljanak a te befektetett energiáidból.

Tedd fel magadnak a kérdést, mi az, amivel meg tudsz feledkezni ideiglenesen a kötelességeidről, gondjaidról, mi az, ami segíti a testedet, hogy ellenállóbb, egészségesebb legyen? Mi az a foglalatosság, ami után újra energikusnak, élettel telinek érzed magad?

Elmondom, én hogy csinálom, nem titok; heti rendszerességgel táncolok (I <3 Salsa), személyi edzésre is járok, és talán tudod, talán nem, 6. éve vagyok Zumba oktató, heti 2x esténként tartok a munkám mellett órákat. A Zumba órák az én boldog óráim! A zene és a táncos fitnesz mozgás nekem maga az élet, a szenvedély, az önfeledtség, ami bármilyen nehéz nap után óriási vigyort csal az arcomra, és a testem újraéled tőle. Van, hogy úgy megyek órára, hogy mozdulni sem tudok (mondjuk az izomláztól), van, hogy a napom eleve rosszul indult és a végére sem lett jobb, de tudom, hogy várnak rám a csajok (van, aki 6. éve jár hozzám!), és tudom, hogy ők is azt az érzést akarják, amit én. Aztán a zene felcsendül, és minden gond, probléma nagyon messze kerül tőlünk; ott, abban az 1 órában együtt vagyunk, egy csapat, egy szív és lélek, felszabadulnak az energiák, kitáncoljuk magunkból amit ki kell. Mondanom sem kell, mindenki vigyorogva, és persze piros arccal távozik. De mondok még egy dolgot. A csoportomba járók között idővel nem egy barátság is köttetett, és a lányok (mit lányok, NŐK) már szabadidejükben is sok időt töltenek egymással. Együtt töltődnek. De ez csak egy a lehetséges módok és lehetőségek közül. Szerencsés talán, hogy nekem a testem karbantartása egyben feltöltődést is jelent, és nem úgy megyek sportolni, mintha a fogamat húznák. De ezeken kívül tölt még pl. a barátaimmal töltött idő, egy kiadós beszélgetés, egy mozi, egy bekuckózós, olvasós este, vagy a gyerekeimmel egy társasozós, összebújós délután is. Volt idő, amikor szinte mindent megtagadtam magamtól, mert nem hittem, hogy ez nekem jár, de rá kellett jönnöm (mert az élet persze úgy hozta, naná!), hogy de, igenis jár. Töltődés nélkül csak olyan vagyok, mint egy lábgörccsel küszködő úszó, aki haladna, de nem tud. Elmondhatom, most könnyen szelem a habokat, és a betegségek messzire lekerülnek.

És te hogy vagy ezzel? Mi jelenti számodra a feltöltődést? Honnan szerzel új energiát, amikor úgy érzed, kimerültél? Mit jelent számodra az egészség? Hogyan érzed magad, amikor azt mondod, egészséges vagyok? Végy egy papírt, írd le a válaszaidat, és gondold át, mi az, amit tényleg meg is teszel az ügy érdekében!

 

Csodás hetet kívánok!

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük